Barn Extension, Alresford

This project is an oak-framed barn extension to a Victorian Farmhouse in Hampshire.  The architecture is an example of a combination of traditional construction techniques and contemporary finishes. The oak-framed extension is a light, large double height space with a mezzanine level to one end that overlooks the central area. Glass and oak are used in conjunction throughout the barn that give that modern and rustic feel. The result is an impressive vaulted space that feels contemporary yet comfortable.

The house was previously extended in the 1980s and sits on top a hill, benefitting from far reaching views over the surrounding countryside and neighbouring villages. The client’s brief was to further extend the home by introducing an oak framed barn and a two-storey masonry element. These works have increased the current accommodation by over 50%. The orientation of the extension have been designed to open up views from the house and letting in natural light through large glazed screens.

A new staircase has been inserted into the heart of the house connecting the new elements to the existing and improving circulation within the home. The new barn extension provides the living space and is shaped around an impressive chimney flue and bespoke fireplace that extends through the vaulted double-height space.

The project is a successful example of how a modest Victorian farmhouse can be remodelled and extended through good design to create an exciting living space that links the building to the landscaped gardens.

 

Oak Framed Barn Extension in Hampshire Farmhouse