Farmhouse, Wallops

This project is a farmhouse conversion and extension in the Wallops, Hampshire. A contemporary extension to the rear of the property and comprehensive internal works took place, resulting in a home that capitalises on its location and fantastic vistas. Alongside the works to the Victorian farmhouse, the external garages have been refurbished and landscaping to the garden and driveway completes the project.

Located in the Wallops in the heart of the Test Valley, the Victorian farm house did not benefit from its incredible views over the surrounding Hampshire landscape. The existing kitchen was small, with no views over the extensive garden, and generally the house lacked light. The challenge was to create a large kitchen and family room that over looked the garden, offering the chance to experience the garden as an integral part of the home. The proposal looked at a crashed geometric insertion between a converted garage in the rear garden and the main house. The garage to the rear of the house, with a room in the loft space, offered an opportunity to bring the main living space of the home into the heart of the garden.

The garage itself has been re-clad in timber and forms part of the family area; changes of level allow views into this space from the playroom which sits below a sleep-over dormitory. The hall in the main house has been opened up to form a large family dining hall. The remodelling of the upstairs has created additional bathrooms and bedrooms. The scheme was permitted planning permission after protracted negotiation’s with Test Valley Borough Council conservation officers.

Farmhouse Conversion and Extension in Hampshire