House Restoration and Orangery,

Winchester

The project is a traditional country house located in the heart of a Hampshire  village. Within the South Downs National Park, the Grade II Listed home has been completely refurbished throughout and has received significant alteration and extension. The refurbishment has restored traditional elements of the original country house, with the extensions referencing the heritage of the listed building.

Built at the end of the 18th Century, the house has received numerous alterations and extensions occurring in the 19th and 20th Centuries. Our complete refurbishment of the house removed the late poor quality 20th Century additions and inserted a new galleried entrance hall and spectacular stone staircase to replace the existing first floor landing. The portico has been re designed to provide an impressive entrance to the new galleried hallway. The existing loft conversion was remodelled to include bedrooms, with a new oak staircase inserted to link the floor to the first floor.

A new brickwork extension to the North West references an 18th Century orangery with 3 arched doorways and a pitched lantern. The fully glazed lantern fills the space with natural light and creates a vast kitchen living space with views into the walled garden.  At the first floor, a new master suite has been created to include an en-suite and dressing room. An external terrace at first floor level serves the principle master suite with views over the expansive gardens.

The gardens themselves have been completely re-landscaped, including the walled garden and pool area. New terraces have been laid around the building with a new driveway and turning circle to the main entrance.

 

Traditional Country House Refurbishment in Winchester